Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca coordina un projecte europeu per elegir els millors tractaments per l’autisme

 

La Fundació Villablanca coordina el projecte AUTHERAPIES, desenvolupat conjuntament amb 4 entitats europees més. L'objectiu és posar a l'abast de les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA), dels seus familiars i professionals de la salut i de l'educació tot el coneixement sobre les intervencions basadess en l'evidència científica d'aquesta condició.

El projecte està finançat amb els fons Erasmus+ de la Unió Europea i es desenvoluparà amb la participació de l'European Platform for Rehabilitation (Bèlgica); la Medical University of Silèsia (Polònia); la Fundazione Institut de Sordi di Torino ONLUS (Itàlia) i la reusenca Associació Programes Educatius Open Europe. La durada del projecte és de 3 anys.

La iniciativa vol posar remei a la manca de coneixement de les persones amb autisme sobre les teràpies i els tractaments basats en l'evidència científica que poden ser més beneficiosos per a elles. Aquest mateix coneixement també es vol posar a l'abast de familiars i professionals dels àmbits sanitari i educatiu que sovint tracten persones amb autisme.

Totes les entitats sòcies han presentat avui 1 de juny el projecte a diverses entitats com Aspercam i a les Taules de Discapacitat dels ajuntaments de Reus i Tarragona, amb l’objectiu de sumar noves entitats al projecte. També ha assistit a la presentació la candidata més votada el passat 28 de maig i virtual alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.

La situació de partida és preocupant. Mentre creix la prevalença dels trastorns de l'espectre autista (amb una mitjana de l'1 per cent entre la població europea), els serveis d'atenció al col·lectiu afectat són limitats i sovint les intervencions les fan professionals no especialitzats, fins i tot a països més desenvolupats. A més, moltes teràpies a què recorren les persones afectades i els seus familiars no se sustenten en l'evidència científica i poden ser contraproduents.

Concretament, es calcula que un 70% de nens i nenes amb TEA reben tractaments basats en medicines alternatives sense evidència científica, i que un 50% reben tractaments biològics i un 30% teràpies psicològiques que tampoc tenen evidència científica. Alguns exemples de tractaments o teràpies sense evidència científica que reben nens i adults amb autisme són: quelació, teràpia de lupron, d'oxigen hiperbàric, dietes lliures de gluten-caseina, teràpia amb cèl·lules mare, injeccions de secretina, tractaments amb agents antifúngics, suplements vitamínics , ingesta de llet crua de camell, teràpia amb marihuana, amb pegats de nicotina, ingesta de lleixiu (MMS), estimulació transcranial magnètica, teràpia amb cavalls o dofins, ús d'ulleres de prisma o teràpies de reparació, entre d'altres.

La Fundació Villablanca, i les entitats sòcies del projecte AUTHERAPIES, volen posar remei a aquesta situació creant un paquet formatiu de continguts digitals, disponible en un entorn web en diferents idiomes, que pugui estar a l'abast de les persones afectades per autisme, dels familiars i de professionals, especialment dels àmbits sanitari i educatiu.

El contingut es basarà en les teràpies i els tractaments amb evidència científica, amb un llenguatge accessible, de manera que les persones amb un trastorn de l'espectre autista, familiars i professionals puguin conèixer l'efectivitat de les diferents intervencions terapèutiques.

El projecte preveu que l'accés a aquesta informació doni eines a les persones amb autisme, familiars i professionals per distingir les intervencions que poden ser ineficaces o contraproduents. A més, es vol empoderar aquestes persones respecte a les decisions sobre el seu tractament i la gestió de la pròpia salut.

La formació que es crearà en el marc del projecte es planteja com un aprenentatge adaptat a diferents nivells, i personalitzat. D'aquesta manera, s'acostarà la formació digital a les persones adultes, especialment en el cas de persones amb autisme i les seves famílies. A més, les persones que facin la intervenció sanitària o educativa podran millorar les competències professionals i la qualitat en l’atenció que presten.

El projecte també té en compte que moltes persones presenten problemes de visió, sordesa o ceguesa, problemes de mobilitat i de salut física i/o mental, per la qual cosa la plataforma web on estarà tota la formació d'AUTHERAPIES incorporarà els estàndards d'accessibilitat W3C ( World Wide Web Consortium).

El projecte tindrà una durada de 36 mesos i ha rebut un ajut per import de 250.000 euros.

Vídeo Corporatiu


Presentació Àrea Discapacitat Intel·lectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES