Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La xarxa ambulatòria de salut mental de l'Ebre, pionera en sales d'estimulació multisensorial

Les Terres de l’Ebre, primeres a Catalunya en l’ús de l’estimulació multisensorial a infants i joves atesos en la xarxa pública ambulatòria de salut mental

 
  • En una primera fase 75 infants i joves es beneficiaran dels nous serveis
  • S’han creat dues sales d’estimulació multisensorial i integració sensorial que permetran millorar la qualitat de l'atenció en salut mental a la població infantil i juvenil de les Terres de l'Ebre
  • Els nous serveis han comptat amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”
 
Les Terres de l’Ebre són les primeres de tot Catalunya en incorporar l’ús de l’estimulació multisensorial o Snoezelen i la integració sensorial en la xarxa pública ambulatòria de salut mental. Per a fer-ho possible, s’han creat dues sales a la Unitat Polivalent de Salut Mental Terres de l’Ebre a Amposta: una, la Sala d’Estimulació Multisensorial o Sala Snoezelen, dotada amb els recursos tècnics necessaris per treballar l’estimulació de tots els sentits; i la segona, la Sala d'Integració Sensorial, dissenyada com un espai diàfan que inclou diferents tipus de materials facilitadors de les intervencions.
 
De l’ús d’aquests espais es beneficiaran en una primera fase al voltant de 75 infants i joves amb diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), TDAH o discapacitat intel·lectual, però els nous serveis també es podran utilitzar quan hi hagi sospita, per part del professional mèdic, d’alteracions o de privacions en l’àmbit sensorial de les persones usuàries del CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) i del Servei ambulatori especialitzat en salut mental per persones amb discapacitat intel·lectual (SESM-DI).
 
L’estimulació multisensorial o Snoezelen són intervencions destinades a millorar la qualitat de vida de la persona mitjançant diferents tipus d’estimulació dels sentits segons els objectius a aconseguir. D’altra banda, la integració sensorial és la capacitat de les persones per interpretar els estímuls i donar respostes ràpides i adequades.
 
Durant l’última dècada les investigacions han comprovat l’eficàcia de les intervencions d’estimulació multisensorial i d’integració sensorial en col·lectius amb especials dificultats de relació amb l’entorn.  Els joves i infants amb TEA, TDAH o discapacitat intel·lectual poden presentar disfuncions en la integració sensorial i, per això, detectar-les perquè no passin desapercebudes i treballar-les poden millorar la capacitat d’adaptació i la funcionalitat dels infants i joves afectats.
 
La posada en marxa de les dues sales incrementen la Cartera de Serveis del CatSalut i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre en aquest territori, amb l’objectiu de millorar l’atenció als infants i joves afectats per un problema de salut mental. En aquest sentit cal tenir en compte que en 2017, la Fundació ja va iniciar un Programa d'atenció específica dirigit a nens i nenes diagnosticades de TEA d’entre 5 i 17 anys, amb intervencions de psicologia clínica i teràpia ocupacional d'alta intensitat i freqüència, que facilitaven l'atenció individual i grupal dels nens i les seves famílies.
 
Ara, amb la posada en marxa d’aquestes dues sales d’estimulació multisensorial i integració sensorial es podrà millorar la qualitat de l'atenció en salut mental a la població infantil i juvenil de les Terres de l'Ebre.
 
La inversió necessària i la posada en funcionament de les dues sales ha suposat una inversió de 32.000 euros, i cal destacar la col·laboració de 7.000 euros de l’Obra Social la Caixa.
Video Corporativo


Presentación Área Discapacitat Intelectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS