Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

El conseller El Homrani descobreix Villablanca i la residència Àtria

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir El Homrani va visitar divendres 26 d’octubre la residència Àtria per a menors amb discapacitat intel·lectual de Villablanca. És l’única residència per a menors amb discapacitat intel·lectual i greus trastorns del desenvolupament del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
 
La visita va anar precedida d’una reunió durant la qual es va presentar al conseller el conjunt d’activitats que desenvolupa el Grup Pere Mata. Es va concretar en explicar què és Villablanca i els serveis que ofereix, així com la important transformació que està implementant en els últims anys. Per últim, es va exposar a El Homrani com es va gestar, com ha començat a funcionar la residència Àtria, els punts a resoldre per adequar a les necessitats d’atenció que requereix el servei i l’estreta col·laboració amb els Serveis Territorials del Departament per a fer possible aquest recurs, d’altra banda molt necessari al territori.
 
El conseller El Homrani es va mostrar en tot moment molt receptiu a les explicacions que rebia, i va compartir l’anàlisi i la diagnosi d’algunes de les problemàtiques exposades. En aquest sentit, es va mostrar favorable al manteniment del sistema social català en què l’administració de la Generalitat, els ens locals i les entitats treballen i col·laboren conjuntament, guiats per una diagnosi i una estratègia compartida.
 
A continuació, el conseller va visitar la residència Àtria i va conèixer als infants i joves que allà resideixen. És un servei concertat amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que compta amb 12 places ocupades per a infants i joves de 5 a 17 anys amb discapacitat intel·lectual i greus trastorns del desenvolupament, en el nou espai que es va habilitar a Villablanca a finals de l’any passat per atendre les necessitats d’aquest col·lectiu. Àtria incorpora totes les mesures de seguretat exigides per la normativa i específicament necessàries per atendre a aquesta població. La decoració es basa en la creació d’espais agradables i confortables que ajudin a millorar la qualitat de vida dels infants i joves que hi residiran. Àtria també compta amb un espai destinat a atendre les necessitats educatives dels infants que no poden assistir a l’escola de educació especial. Aquest recurs és el primer d’aquestes característiques de la demarcació de Tarragona i ha fet possible que els infants i joves residents no s’hagin de traslladar a altres centres de Catalunya per a ser atesos.
 
La residència Àtria, és el resultat de la transformació d’un desig i una necessitat del territori en una Realitat, que ha suposat un gran esforç per diferents agents, des del Departament de Treball, Afers Socials i Família, especialment els Serveis Territorials de Tarragona, apostant, revisant i defensant el model d’atenció, pel Departament de Salut i del d’Ensenyament, fins l’entitat Villablanca, la qual ha invertint tant en recursos humans com en infraestructures. Té un espai total de 500 metres quadrats que es distribueixen en 320 metres quadrats habitables i 180 metres de jardins. L’edifici compta amb un jardí interior amb una piscina petita d’ús exclusiu per als usuaris. Els espais es disposen en forma de U de manera que l’edifici esdevé pràcticament simètric, i en un moment determinat es pot dividir en dos. Les habitacions són totes individuals i es disposen en la part central de la U, mentre que a banda i banda hi ha un espai de sala d’activitats i d’estar, el menjador, la cuina i la zona de serveis. Les dues sales d’activitats/d’estar i menjador tenen accés directe a la terrassa i al jardí interior, mitjançant parets de vidre mòbils.  Degut a les necessitats detectades en la unitat en aquest deu mesos d’activitat, s’ha incorporat un espai annex a la unitat. L’espai annex té una superfície útil de 65 m2, i consta amb dos grans sales una d’elles destinada a unitat docent.
 
El Homrani va estar acompanyat durant la seva visita pel delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; pel director dels Serveis Territorials del Departament, Francesc Tarragona; la regidora de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella; i altres tècnics del departament. Per la part del Grup Pere Mata van ser presents els presidents Joan Amigó i Ricard Font de Rubinat; el director financer, Josep Amigó; el gerent de la Fundació Pere Mata, Enric Cardús;  la gerent de Villablanca, Cori Rodríguez; el director mèdic de Villablanca, Francisco Aguilera; i la directora de la residència Àtria, Maribel Usón.

IMG_0024

Vídeo Corporatiu


Presentació Àrea Discapacitat Intel·lectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES