Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Nova eina per diagnosticar més fàcilment l’autisme en adults amb discapacitat intel·lectual

Nova eina per diagnosticar més fàcilment l’autisme en adults amb discapacitat intel·lectual
  • Sovint els símptomes dels trastorn de l’espectre autista es confonen amb el de la discapacitat pròpiament dita
  • Villablanca, del Grup Pere Mata, ha adaptat i validat a l’espanyol l’escala EVTEA-DI
  • Es poden beneficiar els professionals de l’estat i dels països de parla hispana
  • L’escala s’ha testat en gairebé 1000 persones
Els professionals de la Unitat d’Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorn del Desenvolupament (UNIVIDD) de Villablanca (Grup Pere Mata), dirigida pel psicòleg Rafael Martínez, ha traduït, adaptat i validat a l’espanyol l’escala EVTEA-DI, com l’adaptació espanyola de l’escala holandesa PDD-MRS, la qual cosa permet millorar el cribatge de persones amb discapacitat intel·lectual que presenten símptomes del trastorn de l’espectre autista (TEA).
 
L’escala ha estat testada en el marc del projecte POMONA-Espanya, coordinat per Villablanca, en què es va fer el primer estudi multicèntric sobre la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual a l’estat espanyol, amb la participació de 979 persones amb discapacitat.
 
La importància d’aquesta escala és que facilita i fa més ràpid el cribatge per part dels professionals sanitaris, i més quan el TEA, tot i que comença en el període de desenvolupament, en ocasions no es diagnòstica fins a l’adultesa i en alguns casos persisteix sense ser diagnosticat. Això és perquè sovint els símptomes del TEA es confonen amb els de la discapacitat intel·lectual pròpiament dita, la qual cosa repercuteix en un diagnòstic tardà i això pot afectar negativament en el pronòstic i impacte en la vida del pacient. Fins ara s’utilitzaven escales no específiques per a aquest col·lectiu.
 
La traducció a l’espanyol, a més, beneficiarà a tots els professionals sanitaris de l’estat i dels països de parla hispana, que disposaran a partir d’ara d’una eina que farà més ràpid i fàcil el cribatge de persones amb TEA i discapacitat intel·lectual.
 
La Dra. Maria José Cortés ha presentat l’adaptació de l’escala EVTEA-DI aquest mes de juny en el marc del VIII Workshop del Banco de Instrumentos CIBERSAM (Centre de Investigación en Red de Salut Mental), realizado en el Parque Sanitario Sant Joan de Déu.
Vídeo Corporatiu


Presentació Àrea Discapacitat Intel·lectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES