Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Jornada sobre la depressió a les Terres de l’Ebre el 18 de novembre

  • L’objectiu de la jornada és visibilitzar el trastorn i recordar que es pot tractar i curar.
  • La Jornada tindrà lloc dijous 18 de novembre a l’Auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta.
La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre ha organitzat pel dijous 18 de novembre una jornada sobre la depressió, un dels problemes de salut mental més estès arreu, amb l’objectiu de visibilitzar-la i donar un missatge d’esperança respecte a què la depressió es pot tractar i curar, fins i tot en els casos més greus.
 
Cal tenir en compte que a les Terres de l’Ebre es tracten actualment 350 persones amb diagnòstic de Trastorn Depressiu Major (TDM), que representa el 10% de les persones ateses amb problemes de salut mental. A més, en els últims mesos, s’ha detectat un repunt en persones d’entre 14 i 18 anys.
 
Per tot això, durant la jornada diversos experts abordaran aspectes relacionats amb la depressió com ara:
 
“Covid i depressió: la punta de l’iceberg” a càrrec del psiquiatre, director mèdic i gerent de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, el Dr. Francesc Arrufat.
 
“Conducta Suïcida” a càrrec de la forense i subdirectora de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya a Tarragona, la Dra. Belén Gallo.
 
Les novetats terapèutiques en l’abordatge de la depressió resistent al tractament serà el tema tractat pel cap de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron i professor de la Facultat de Medicina de la UAB, Dr. Toni Ramos.
 
“Intervenció psicològica en la depressió”, pel psicòleg clínic del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de El Vendrell de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, Raül Llosa.
 
“Codi Risc Suïcida” a càrrec de la Dra. Cristina Vila, psiquiatra i cap de servei de la Xarxa externa d’adults de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre.
 
També hi haurà una taula rodona sobre el vincle terapèutic i experiències en primera persona, en la que hi prendran part:
  • Adela Herrada, experiència en primera persona.
  • Paco Moya, de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre.
  • Lídia Sarrió, supervisora d’infermeria de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i professora associada de la URV.
  • Moderarà Cecília Agramunt, psicòloga d’Activa’t per la Salut Mental.
La jornada s’iniciarà a les 9.15h amb els parlaments del gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Joan Nin; l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; el president del patronat de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, el psiquiatre Antonio Labad i el director mèdic de la Fundació, el psiquiatre Toni Coello. Aquest últim també exposarà les conclusions finals i tancarà la jornada sobre les 15h de la tarda.
 
L’Auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta (carrer Miralles, 4) acollirà aquesta trobada, en la que la participació és gratuïta, prèvia inscripció, ja que les places són limitades.
 
Què és la depressió?
Estem davant d’una depressió quan es produeix una situació de tristesa i ànim depressiu perllongada en el temps (més de 2 setmanes), acompanyada d’altres símptomes com insomni, apatia, dificultat per a realitzar tasques quotidianes, trastorns alimentaris i de la son, sentiment de culpa i fins i tot, en els casos més greus, pensaments recurrents de mort o suïcidi.
 
En el context actual d’incertesa social i econòmica per la pandèmia, i arrel del confinament, han aflorat situacions de vulnerabilitat en la població i s’ha detectat un increment dels quadres ansiosos i depressius.
 
De fet, es calcula que a Europa el trastorn depressiu major pot afectar més de 25 milions de persones (entre un 4 i un 6% de la població). A Catalunya la prevalença és del 4-5%.
 
La depressió es pot curar!
 
Però aquesta jornada sobre la depressió a les Terres de l’Ebre vol enviar també un missatge d’esperança, ja que fins i tot en els casos més greus, la depressió es pot tractar i curar. En la majoria d’ocasions, la combinació de psicoteràpia i tractament farmacològic contribueixen a posar fi a aquest problema de salut mental.
 
El Servei Català de la Salut, a través de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre,  compta amb programes específics per tractar els trastorns depressius majors en aquest territori, així com l’estratègia de prevenció i detecció del suïcidi mitjançant el Codi Risc del Suïcidi.
 
 
Vídeo Corporatiu


Presentació Àrea Discapacitat Intel·lectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES