Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Jornada Trimestral de Formació "L'adolescència en crisi"


 
L’Hospital Universitari Institut Pere Mata organitza el 8 de juny de 2023 la Jornada Trimestral de Formació: “L'adolescència en crisi“, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus.
 
Us podeu inscriure en aquest enllaç abans del 25 de maig de 2023. Aforament limitat.
 
Tradicionalment s’ha considerat l’adolescència com un període de grans canvis en relació al desenvolupament físic i emocional inherent a la transició cap a l’edat adulta. Sovint, aquesta  transformació va acompanyada d’episodis de crisi que poden afectar la salut mental dels joves.
 
Arrel de la pandèmia i de la post pandèmia, molts indicadors assistencials ens diuen que la salut mental dels joves ha empitjorat, tant pel que fa a la gravetat clínica com pel que fa a la complexitat psicosocial. L'augment de la ideació suïcida, de les autolesions, dels trastorns alimentaris, de les urgències esdevenen motius de gran preocupació.
 
Per a poder revertir aquesta tendència negativa, és una obligació dels serveis que atenem als adolescents, analitzar quins són els factors que estan influint en aquest empitjorament i veure quines són les accions que podem portar a terme per a millorar‐la. Amb aquest objectiu plantegem aquesta jornada de formació.
 
I ho fem amb una perspectiva àmplia. La societat està canviant a un ritme molt ràpid, com no ho havia fet mai. És per aquest motiu que hem plantejat una jornada oberta de reflexió al voltant de la situació actual de l’adolescència i dels canvis socials que s’estan produint. I ho hem volgut fer des de diferents mirades: des de l'àmbit educatiu, des de l'àmbit social i, també, des de l'àmbit de la salut mental.
 
Per a poder acompanyar als adolescents en el procés de transició a l'edat adulta i per a poder atendre les necessitats dels adolescents més vulnerables, mai com ara ha estat tant necessari el treball col∙laboratiu i en xarxa de tots els professionals i serveis implicats.
 
Programa
 
09:00 OBERTURA DE LA JORNADA
Imma Grau - Gerenta de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i Directora dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona.
Francesc X. Arrufat - Director Gerent de l'HU Institut Pere Mata
 
09:10 CONFERÈNCIA INAUGURAL
La construcció social del malestar emocional en l’adolescència actual -  Joaquim Puntí ‐ Coordinador de cartera de serveis de psicoteràpies infantil i juvenil i Hospital de Dia. Parc Taulí Hospital Universitari.
 
10:00 TAULA RODONA
Entendre als adolescents dins la societat actual
Modera:
Pilar López – Coordinadora del CSMIJ Tarragona de l'HU Institut Pere Mata
Manuela Pérez— Referent d’Inclusiva dels Serveis Territorials d’Educació de Tarragona 
Jaume Garrido – Tècnic de Joventut Al Casal de Joves "La Palma" de l'Ajuntament de Reus
Iván Llorens – Psicòleg Clínic Adjunt ‐ CSMIJ El Vendrell HU Institut Pere Mata.
 
11:30 PAUSA PEL CAFÈ
 
12:00 TAULA RODONA
Ideació suïcida: prevenció i intervenció
Modera:
Núria Manzanares – Coordinadora de l’URPI de l’HU Institut Pere Mata.
Brenda Tarragona – Directora Assistencial de la Fundació Orienta.
Mar Vila – Psiquiatra del Programa d’atenció a la conducta suïcida del menor a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Carles Alastuey ‐ Psicopedagog i Portaveu de l’Associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) i coordinador dels grups de suport
 
13:50 CLOENDA
Jordi Peris Mingot - Cap de Servei de l'Àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil de l'Hu Institut Pere Mata
Vídeo Corporatiu


Presentació Àrea Discapacitat Intel·lectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES